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  WINSTON BRYANT, Attorney General 

 

The Honorable Art Givens 

State Representative 

300 Spring Building #1004 

Little Rock, Arkansas 72201 

 

Dear Representative Givens: 

 

This is in response to your request for an opinion on the following questions: 

 

  1. Does the provision of A.C.A. § 7-1-103(9) (Cum. Supp. 1991), which reads as 

follows: `No officer of election shall do any electioneering on any election day. 

No person shall hand out or distribute or offer to hand out or distribute any 

campaign literature or any literature regarding any candidate or issue on the 

ballot, solicit signatures on any petition, solicit contributions for any 

charitable or other purpose, or do any electioneering of any kind whatsoever within 

one hundred feet (100') of any polling place on election day,' violate Amendment 7 

initiative and referendum), which provides in part: 

  `No law shall be passed to prohibit any person or persons from giving or 

receiving compensation for circulating petitions, nor to prohibit the circulation 

of petitions, nor in any manner interfering with the freedom of the people in 

procuring petitions . . .' `no legislation shall be enacted to restrict, hamper or 

impair the exercise of the rights herein reserved to the people?' [Emphasis yours.] 

 

  2. Is the legislature prohibited from enacting a statute that prohibits a citizen 

from soliciting signatures on any petition within one hundred feet (100') of a 

polling place on election day, because the constitution has previously stated that 

no law shall be passed to prohibit any person from circulating petitions . . . nor 

in any manner interfering with the freedom of the people in procuring petitions . .  

 

In response to your first question, it is my opinion that the statute you have 

cited, A.C.A. § 7-1-103(9), is at least constitutionally suspect under Amendment 7 

to the Arkansas Constitution, and under the "free speech" provisions of the First 

Amendment to the United States Constitution. The United States Supreme Court, 

however, has accepted certiorari in a case containing a very similar issue, and 

will soon provide some controlling precedent in the area. See Freeman v. Burson, 

802 S.W.2d 210 (Tenn. 1990), cert. granted, Burson v. Freeman, U.S., 111 S.Ct. 

1578, 113 L.Ed2d 644, 59 USLW 3483 (1991). The conclusions contained in this 

opinion may need to be modified depending upon the outcome of that decision. 

 

In addressing your question, reference must be had not only to the provision of 

Amendment 7 to which you cite, but also to the First Amendment to the United States 

Constitution, which has been made applicable to the states. Duncan v. Louisiana, 

391 U.S. 145 (1968) and Gitlow v. New York, 268 U.S. 652 (1925). The collecting of 

signatures on initiative or referendum petitions is a form of "speech" protected by 

the First Amendment. See United States v. Cruikshank, 92 U.S. 542 (1875), more 

recently Clean-Up '84 v. Heinrich, 759 F.2d 1511 (11th Cir.1985) and Opinion No. 

84-161. This office has previously opined that our Arkansas Supreme Court, if ever 

faced with the question, would construe the particular provision of Amendment 7 to 

which you cite, as "coextensive" with the First Amendment: 
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  That is, [Amendment 7] provide[s] protection against governmental interference 

with free speech and petition rights in public forums subject to reasonable time, 

place and manner restrictions. It is my opinion that our Arkansas Supreme Court 

would not construe the language of Amendment 7 ('no law shall be passed to prohibit 

the circulation of petitions, nor in any manner interfering with the freedom of the  

people in procuring petitions') as abrogating the right of [the state] to fashion 

reasonable time, place and manner restrictions. That is, it is my opinion that the 

court would not construe that language as granting an unlimited right of the people 

of Arkansas to collect signatures [in public forums]in any area, at any time, and 

in any manner they wished, no matter what the disruption to [state] purposes would 

be. 

 

Opinion No. 90-221 at 4-5. 

 

It is thus my opinion that Amendment 7 is not a flat prohibition against the 

enactment of any reasonable "time, place, and manner" restrictions, but rather, the 

language above only prevents "unwarranted" restrictions, as the title of the 

relevant section indicates ("Unwarranted Restrictions Prohibited"). Some 

restrictions thus may be "warranted." It is my opinion that our Arkansas Supreme 

Court would find restrictions "warranted" if they meet the test set out by the 

United States Supreme Court under a First Amendment analysis. As will be seen, this 

is an extremely exacting test, nonetheless. 

 

Under the First Amendment, "a state may enforce reasonable time, place, and manner 

regulations of expressive conduct as long as the restrictions `are content neutral, 

are narrowly tailored to serve a significant government interest, and leave open 

alternative channels of communication.'" Freeman v. Burson, supra, citing United 

States v. Grace, 461 U.S. 171 (1983), quoting Perry Education Assn. v. Perry Local 

Educators' Assn., 460 U.S. 37 (1983). Regulations which restrain speech on the 

basis of its content presumptively violate the First Amendment. Such a regulation 

may be held valid only if it is narrowly tailored to accomplish a compelling 

governmental interest. National Broadcasting Co., Inc. v. Cleland, 697 F. Supp.1204 

N.D. Ga. 1988), citing City of Renton v. Playtime Theatres, Inc., 475 U.S.41 1986). 

 

It appears that every court faced with the question has struck down statutes which 

place distance limitations on the collecting of signatures or other protected First 

Amendment activity near polling places. See e.g. Clean-Up '84 v. Heinrich, supra, 

(300 feet limitation on collecting signatures unconstitutional on its face); 

Committee for Sandy Springs, Georgia v. Cleland, 708 F. Supp. 1289 (N.D. Ga. 1988), 

granting preliminary injunction on 250 feet limitation against signature collecting 

because unconstitutional on its face); Florida Committee for Liability Ref. v. 

McMillian, 682 F. Supp. 1536 M.D. Fla. 1988), (granting preliminary injunction 

against 150 feet limitation on signature collecting because invalid on its 

face); National Broadcasting Co., Inc. v. Cleland, 697 F. Supp. 1204 (N.D. Ga. 

1988), (holding statute prohibiting "exit polling" and signature collecting with 

250 feet of polling place invalid and enjoining statute's operation beyond 25 

feet); CBS, Inc. v. Smith, 681 F. Supp. 794 (S.D. Fla. 1988), (holding 150 feet 

limitation on "exit polling" and signature collecting invalid); Daily Herald Co. v. 

Munro, 838 F.2d 380 (9th Cir. 1988), holding 300 feet "exit polling" limitation 

unconstitutional on its face); National Broadcasting Co., Inc. v. Colburg, 699 F. 

Supp. 241 (D.Mont. 1988), (granting preliminary injunction against 200 feet 

limitation on "exit polling"); News-Press Publishing Company, Inc., v. Firestone, 

527 So.2d 223 (Fla. 1988), (holding unconstitutional on its face a statute which 

prohibited anyone other than electors or election officials from being within a 50 

foot radius of the polling place); and Freeman v. Burson, supra, (holding a 100 

feet limitation on electioneering unconstitutional under the First Amendment; 

cert. granted by the U.S. Supreme Court). 
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Although the courts in many of these cases found a "compelling" governmental 

interest in maintaining the sanctity and decorum of the polls and in encouraging 

the use of the franchise, (see, e.g., National Broadcasting v. Cleland, supra), 

virtually all the courts cited above ruled that the restrictions were "overbroad." 

Each of the courts held that the statutes in question, (which amount to time, place 

and manner restrictions), were not "narrowly tailored" to address the state's 

interest as required to pass constitutional muster. Many of the courts noted that 

radius of the distance limitations, in some instances, would include sidewalks and 

public streets, which are traditional public forums. Freeman v. Burson, supra,News-

Press Publishing Co. Inc. v. Firestone, supra, CBS, Inc. v. Smith, supra. They also 

held that the state could use less restrictive means to achieve its objectives. 

 

In light of all these cases, and in light of the construction I believe our 

Arkansas Supreme Court would place on Amendment 7, it is my opinion that A.C.A. § 

7-1-103(9) is constitutionally suspect. Of course, if the United States Supreme 

Court reaches a different conclusion in Burson v. Freeman, supra, the conclusions 

in this opinion may have to be altered. 

 

In response to your second question (whether Amendment 7 prohibits the enactment of 

any statute which prohibits the collecting of signatures within 100 feet of a 

polling place), it is my opinion that the answer to your question is "yes," unless 

the statute is extremely narrowly tailored to address the state's interest in 

protecting the sanctity and decorum of the polling places. It has been held that 

the state does not have a sufficient interest in merely protecting voters from 

annoyance. As was stated in Florida Committee for Liability Ref. v. McMillian, 

supra: 

 

  . . . if the quality of this interest is merely the offense suffered by a voter 

who approaches the polls only to be approached by a petitioner, this brief   

exposure to grassroots democratic process, however unpalatable to some individuals, 

cannot justify a restriction on speech when the offensive activity can be avoided 

readily by communicating a declination of interest to the petitioner. 

 

682 F. Supp. at 1542. See also, Freeman v. Burson, supra.  

Therefore, in order for a statute regulating the distance within which petitioners 

may solicit signatures to pass constitutional muster, it must be narrowly tailored 

to address the actual concern of the state in maintaining order of polling places 

and of protecting the public's fundamental right to vote. At least one court has 

"rehabilitated" an invalid 250 feet limitation by enjoining its operation beyond 25 

feet. National Broadcasting Company, Inc. v. Cleland, supra. At least one court, 

then, believes that a twenty-five foot limitation would be constitutional. Other 

courts have refused to rehabilitate statutes in such a manner, based upon 

considerations of judicial restraint. National Broadcasting Co., Inc. v. Colburg, 

supra. 

Again, a more definitive idea of what type of statute will meet constitutional 

standards will be possible after the United States Supreme Court has spoken on the 

issue. 

 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by Assistant Attorney 

General Elana L. Cunningham. 

 

Sincerely, 

 

WINSTON BRYANT 

Attorney General 

 

WB:cyh 
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